4.03.2017 15:32

SUEK puhtaan ja reilun urheilun puolesta

Suomen urheilun eettinen keskus, SUEK, on vahvasti mukana Lahden MM-kisoissa. Suomi100-kujalta löytyvän kojun tunnistaa sen edessä partioivasta pahvisesta Juha Miedosta, mutta myös aidon Mietaan voi esittelypisteeltä bongata.

Suomen urheilun eettinen keskus (ent. Suomen Antidopingtoimikunta) on mukana kisoissa, koska se haluaa esitellä reilua peliä ja puhdasta urheilua. Tarkoituksena on tuoda ihmisille viestiä siitä, mikä on SUEK ja mitä se tekee.

- Antidopingtyö on edelleen keskiössä meidän toiminnassamme, mutta siihen lisäksi on tullut urheilukilpailuiden manipuloinnin estäminen ja katsomoviihtyvyydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen, SUEK:n koulutuspäällikkö Samuli Rasila kertoo.

SUEK haluaa olla mukana urheilutapahtumissa erityisesti Suomen juhlavuotena, ja isoimpana tapahtumana Lahden MM-kisat ovat tietenkin listan kärjessä. Kisoihin SUEK on saanut toimintansa keulakuvaksi ja puhtaan urheilun lähettilääksi Juha Miedon, jonka kisakävijät varmasti tunnistavat ja joka omalta osaltaan herättää ihmisissä hyvää mieltä.

- Suureksi hitiksi on noussut kojulla jaettavat, monissa eri värissä löytyvät, Juha Mieto -parrat, joita näkyy ihmisten kasvoilla ympäri kisa-aluetta, Rasila iloitsi.

Tempauksen tunnuslause onkin osuvasti ”Puhdas ja reilu urheilu – aitoa kuin Miedon parta”. Kojulla voi myös osallistua arvontaan, jossa äänestetään urheilijaa, joukkuetta tai maata, jonka kokee edustavan puhdasta urheilua ja reilua peliä. Palkintona on muun muassa urheilijoiden nimikirjoituksilla varustettuja juomavöitä.

- Jaamme kojulla myös eri maiden lipputarroja. Meillä on kaikkien maiden lippuja, koska haluamme luoda avoimuuden ja yhdenvertaisuuden tunnetta, Rasila täydentää.

Esittelypisteen seinältä löytyy myös tarraseinä, joka kertoo, kuinka paljon dopingtestejä on tehty kisojen aikana. Vihreä tarra liimataan seinään puhtaan testituloksen merkiksi. Tarraseinällä halutaan myös osaltaan lisätä SUEK:n toiminnan avoimuutta.

Kisafiilis on ollut koko kisojen ajan hyvä niin järjestäjien, työntekijöiden kuin kisavieraidenkin mielestä. Rasilan mielipide ei tästä poikkea.

- Fiilikset on ollut hyvät, väkeä on riittänyt ja ihmiset ovat olleet hyvillä mielin. Hyvä Lahden kisahenki on huokunut ainakin tähän meidän kojullemme, tunnelmoi Rasila.

Teksti: Mira Oravamäki
Kuvat: Ossi Saarinen (yläkuva), Mira Oravamäki (alakuva)

Lue lisää