2.03.2017 17:40

Seitsemän legendaa palkittiin

Lahden torilla nähtiin tänään hieno joukko hiihtourheilun legendoja, kun ensimmäiset jäsenet Nordic Ski Hall of Fame -kunniagalleriaan julkaistiin. 

Lahden Hiihtomuseon yhteyteen perustetun kunniagallerian nimeämislautakunnassa on edustajia Hiihtomuseosta, Hiihtoliitosta ja Lahden kaupungilta. Idea hiihtolajien kunniagalleriaan on lähtenyt yksinkertaisesti siitä, että aikaisemmin ei tällaista kunniagalleriaa ole näille lajeille ollut.

Tällä kertaa kunniagalleriaan valittiin seitsemän legendaa, joista neljä oli päässyt paikan päälle Lahteen vastaanottamaan kunniaplakaatinsa. Torilla palkittiin legendat Siiri Rantanen, Marja-Liisa Kirvesniemi, Veikko Kankkonen ja Juha Mieto. Heidän lisäksi kunniagalleriaan tulivat valituksi hiihtolegendat Lydia Lehtonen ja Paavo Lonkila sekä yhdistetyn olympiavoittaja Heikki Hasu.

- Huomionosoitus tuntuu hyvältä, niitä onkin tämän vuoden aikana tullut jo useampi, iloitsee Veikko Kankkonen.

Lahdessa asuva Kankkonen viettää nykyään rauhallisia eläkepäiviä, joihin kuitenkin mahtuu vielä urheiluakin.

- Golfia tulee pelattua niin kesäisin kuin talvisinkin. Myös sauvakävely kuuluu harrastuksiini, Kankkonen paljastaa.

Kotikisoja Kankkonen seuraa tietenkin ahkerasti niin paikan päällä kuin televisionkin ääressä.

- Eilen olin todistamassa Iivon kultahiihtoa paikan päällä, sanoo Kankkonen.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala on jäsen valitsijalautakunnassa, joka on valinnut ensimmäiset Hall of Famen legendat.

- Asiantuntijaryhmämme on ollut niin hyvät, ja heillä on kaikki tarvittava tieto ja faktat, joten valinnat on ollut suhteellisen helppo tehdä. Rajanvetojen tekeminen on kuitenkin ollut osittain hankalaa, valottaa Kulmala.

Legendojen tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa. Legendat ovat kuitenkin useimmiten ne, jotka inspiroivat nuoria urheilun ja liikunnan pariin.

- Kunnianosoitukset legendoille ja urheiluperinteiden jatkuminen on tärkeää, sillä niin sanottu respect-kulttuuri ei ole aikaisemmin ollut Suomessa kovinkaan vahvaa. Monissa muissa maissa menestyneitä urheilijoita huomioidaan enemmän, joten tämä on Suomen askel siihen suuntaan, Kulmala pohtii.

Teksti: Mira Oravamäki
Kuvat: Ossi Saarinen 

Lue lisää