5.03.2017 13:02

Runsaasti kiitosta kisajärjestelyille

Tänään päättyvät pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat Lahdessa ovat saaneet runsaasti kiitosta tunnelmasta ja onnistuneista järjestelyistä niin joukkueilta kuin yleisöltäkin. Kisoihin myytiin noin 180 000 pääsylippua, kokonaiskävijämäärä tulee olemaan noin 220 000 henkilöä.

MM-kisat järjestettiin Lahdessa ennätyksellistä seitsemättä kertaa. Mikään muu kaupunki tai maa ei ole aiemmin järjestänyt pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoja yhtä monta kertaa. Myös osallistujamaiden määrässä tehtiin maailmanennätys, kun Lahteen saapui urheilijoita 61:sta maasta. Mitalitilastossa kisojen menestyksekkäimmät maat olivat maastohiihtoa hallinnut Norja ja mäkihypyssä ja yhdistetyssä loistanut Saksa.

- Kisajärjestelyt onnistuivat erinomaisesti aina upeasta yleisilmeestä ja yleisön luomasta tunnelmasta jännittäviin urheilusuorituksiin. Nämä ovat olleet ikimuistoiset MM-kilpailut, jotka palauttivat Suomen hiihtomaailman huipulle, toteaa Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtaja Gian Franco Kasper.

- Onnistuimme nostamaan tapahtumakokemuksen uudelle tasolle ja on ollut hienoa nähdä, että suomalaiset ja lahtelaiset ovat taas löytäneet tiensä Salpausselälle ja täyttäneet katsomot. Urheilun draama ja jännitys sekä yhteisöllinen tunnelma välittyi myös tv:ssä ja Ylen lähetyksillä oli lähes päivittäin miljoonayleisöt, kertoo Lahti2017:n pääsihteeri Janne Leskinen.

- Tavoitteenamme oli tarjota juhlakisat, joissa jokaisella on hyvä olla ja mielestäni olemme siinä myös onnistuneet. Kisaorganisaation ja lähes 3 000:n vapaaehtoisen joukko on tehnyt valtavan urakan ja työskennellyt väsymättömästi ystävällisellä ja palveluhenkisellä asenteella, kiittelee Leskinen.

Ennen viimeisen kisapäivän alkua arvio MM-kisoihin myydyistä lipuista on noin 180 000 pääsylippua ja kisa-alueen kokonaiskävijämääräksi tullee noin 220 000 henkilöä. Kokonaiskävijämäärään on laskettu myös mm. ilmaiseksi kisoihin päässeet alle 7-vuotiaat sekä kutsuvieraat. Lahden torin avajaisia, palkintojuhlia ja muuta ohjelmaa seurasi kisojen aikana noin 50 000 henkilöä.

- Kisojen taloudelliseen tulokseen vaikuttavat oleellisesti mm. pääsylippujen keskihinta ja kisavieraiden alueella kuluttama rahamäärä. Kisojen tulos selviää noin kuukauden kuluttua, kertoo Leskinen.

- Olemme erittäin tyytyväisiä tapahtumaan. Erityisen ilahduttavaa oli tapahtuman onnistuminen kokonaisuutena täysin ilman mäkihypyn menestysodotuksia. Hiihtoliitolle ei näillä näkymin tule jäämään voittoa, mutta tavoitteenamme on selviytyä velvoitteistamme, sanoo Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala

Kisoilla on suuri positiivinen kokonaisvaikutus Lahden alueen taloudelle ja Lahden kaupungin näkökulmasta MM-kilpailut onnistuivat erinomaisesti. Lahti on osoittanut vahvuutensa kansainvälisenä tapahtumakaupunkina ja tarjoaa jatkossakin kestävät edellytykset suurille yleisötapahtumille.

- Kisaorganisaatio on onnistuneesti panostanut yleisötapahtumiin ja koko kaupunki, vapaaehtoiset ja muutkin kaupunkilaiset, yrittäjät ja yritykset olivat luomassa tunnelmaa, toteaa kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.

- Kisajärjestelyt tähtäävät tulevaisuuteen. Talvikisoista saatu kokemus ja myönteinen maine hyödynnetään tulevien tapahtumien ja alueen matkailun hyväksi, talvella ja kesällä. Urheilu- ja messukeskusalueen vahvuudet toimivat ympärivuotisesti, jatkaa Myllyvirta.

Kisojen vaikutuksia alueen talouteen ja matkailuun selvitään tutkimuksella, joka toteutetaan yhteistyössä Lahden kaupungin, Lahti Regionin, Suomen Olympiakomitean sekä opetus-ja kulttuuriministeriön kanssa. Tutkimuksessa selvitetään myös näkyvyyttä mediassa, sosiaalisia vaikutuksia sekä ympäristövaikutuksia. Tutkimuksen tekee globaalisti johtava urheilumarkkinoiden tiedon välittäjä Sportcal.

Lue lisää