14.02.2017 16:45

MM-kisojen avajaisissa etsitään Salpausselän henkeä

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen avajaisjuhla kokoaa kansan ja urheilijat Lahden torille keskiviikkona 22.2. Tarinan päätähtenä esiintyy suomalaisten rakastama satuhahmo Rölli ja esiintyjäkaartissa on mukana myös taitoluistelun moninkertainen arvokisamitalisti Kiira Korpi.

Tunnin kestävässä avajaisjuhlassa etsitään Röllin kadottamaa taikakiveä, Salpausselän henkeä. Se tuodaan Lahden torille röllimäisen tarinan ja seikkailun myötä. Avajaisjuhlasta Salpausselän henki leviää YLE:n suoran televisioinnin myötä koko 100-vuotisjuhliaan viettävään Suomeen. Tarinassa esiintyvät mm. Haltijatyttö (tanssija Mia-Mari Sinkkonen) sekä Jääprinsessa (Kiira Korpi). Suomalainen urheilu ja lajien estetiikka ovat esillä hiihtolajien lisäksi mm. joukkuevoimistelun ja karaten muodossa.

- Koreografi Reija Wäre on tehnyt upeaa työtä yhdistelemällä eri urheilulajien estetiikkaa omiin koreografioihinsa. Lopputuloksena on teos, jossa urheilu ja kulttuuri kulkevat käsi kädessä, kertoo avajaisten taiteellinen johtaja Hannu Kella.

- Musiikki, valot ja tehosteet muodostavat yhdessä video- ja live-esiintyjien kanssa fantasiamaailman, jossa Salpausselän hengen tarinaa kuljetetaan sekä torin päälavalla, että Aleksanterinkadun katutasossa sijaitsevalla lavalla, jatkaa avajaisten musiikin säveltänyt ja sovittanut Kella.

Allu Tuppuraisen esittämä Rölli nähdään etukäteen kuvatuissa kohtauksissa, jotka on tehty yhteistyössä Matila Röhr Productionsin kanssa. Röllimäinen tunnelma jatkuu koko MM-kisojen ajan, sillä tapahtuma-alueella on Röllin Talvimaa, josta löytyy lapsiperheille paljon liikunnallista tekemistä.

Avajaispuheen pitää kisojen suojelija, tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä urheilijat lähietäisyydeltä, kun kisoissa kilpailevien 61:n maan urheilijoista koostuva paraati saapuu avajaisjuhlaan Mariankadulta yleisön läpi päälavan edustalle.

Kaikkiaan avajaisissa on mukana yli 1 000 esiintyjää ammattilaisista paikallisiin koululaisiin. Esiintyjäjoukkoon kuuluvat mm. Maamme-laulun esittävä Mikael Saari, Päijät-Hämeen suurkuoro, Sinfonia Lahti, tanssijat Katja Koukkula ja Jussi Väänänen sekä Cirque du Soleilissa taiteilleet akrobaatit Slava ja Pauliina. Avajaiset juontaa lahtelaislähtöinen viihdetaiteilija Krisse Salminen yhdessä YLE Urheilun toimittajan Jere Nurmisen kanssa. Avajaisten päätteeksi nähdään lyhyt, mutta ennennäkemättömän suuri ilotulitus.

Avajaisten taiteellinen työryhmä:
Hannu Kella – taiteellinen johtaja, musiikin sävellys, ohjaus ja käsikirjoitus
Reija Wäre – koreografi, ohjaus
Janne Teivainen – valosuunnittelu
Elina Vättö – puvustuskoordinaattori
Taavi Vartia – Rölli-tuotantojen käsikirjoitus ja ohjaus

 

Lue lisää