20.12.2016 10:50

Juha Miedosta MM-kisojen virallinen latulähettiläs

Juha Mieto on nyt Lahti2017-kisojen latulähettiläs. Hänelle ojennettiin virallinen kisa-avain tämän merkiksi sunnuntaina Lahden Joulukylässä. Juha on nyt toinen hiihtäjäsankareista, Siiri ”Äitee” Rantasen lisäksi, jolle on luovutettu kisojen virallinen avain. 

Lahti on Mietaalle erittäin tuttu paikka ja ensimmäiset kisamuistot Lahdesta ovat jo vuodelta 1967, jolloin hän kilpaili alle 18-vuotiaiden SM-kilpailuissa ja sijoittautui sijalle 19.

- Siitä se ura alkas urkenemahan, kommentoi Mieto ensimmäisiä Salpausselällä käytyjä kisojaan.

- Ensimmäinen tehtävä meillä pohojalaisille oli, kun majoituksen jälkeen lähettiin latuja kiertämähän, niin ensimmäisenä mentiin sen vanhan puisen hyppyrimäen alastulorinne laskemahan suksilla. Näin se urheilukin on muuttunut, tuskin sen ikäiset tämän päivän nuoret urheilijat menevät ennen kisoja hyppyrimäkien alastulorinteitä laskettelemaan. Silloin oli hurttia huumoria!

Ensi vuonna järjestettävät kisat ovat historialliset seitsemännet MM-kisat Lahdessa ja Juha Mieto on näistä elänyt jo neljät.

Juha oli 9-vuotias vuoden 1958 MM-kisojen aikaan, eikä muistakaan niistä juuri mitään. Seuraavat MM-kotikisat vuonna 1978 olivat Juhan ensimmäiset MM-kilpailut kilpailijana. Vuoden 1989 MM-kisoissa Juha toimi kisaisännän tehtävissä ja viimeisimmissä kisoissa hän oli puolestaan Lumilinnan isäntänä. 

Historiallisten seitsemänsien kotikisojen lisäksi, vietetään ensi vuonna myös Suomi100 -juhlavuotta. Vuoden suurimpana tapahtumana MM-kisat herättävät Miedossa ylpeyttä. Latulähettiläänä toimiminen on suuri kunnia.

- Lahden kisoista alkaa koko hieno juhlavuosi. Toivoisin, että saataisiin ihmiset lähtemään kisoihin haistimaan ja aistimaan kisatunnelmaa! Menestyskin on ollut oikein hyvä suomalaisittain, toteaa Mieto.

Suomalaiset ovat kuluneena kisakautena näyttäneet onnistumisia ja menestystä on tullut. Yleisön kannustaminen ja positiivisuus merkitsee urheilijalle paljon ja voi antaa lisävaihteen päälle. Mieto uskoo, että jokainen suomalainen kilpailija on kotiyleisön kannustaessa vielä hivenen parempi.

- Entisenä kilpaurheilijana voin sanoa kuinka suuri merkitys kotiyleisön tuella on. Urheilijan sisällä sykkii aistit, psyyketilat, pintaverenkierrot, siel on sielut ja nämä. Toisin sanoen, kun tuloo sellainen oikiaoppinen hurmostilapäälle, niin sitähän tekee ihminen hirmusuorituksia, sanoo Juha.

- Monille Lahden MM-kisat ovat uran tärkeimmät kisat. Ja kyllä on näytetty, että lyly lentää!

Laajan urheilutarjonnan lisäksi MM-kisoissa on tarjolla paljon muutakin ohjelmaa, kuten päivittäiset Monotangot. Nähdäänkö Juhaa tanssimassa?

- Kyllä rehellisesti olen vaan niin huono tanssimaan, että saas ny nährä. Tanssia en osaa, mutta oon pirun hyvä vietävä!

Lahti2017 viralliset kisa-avaimet on tähän mennessä luovutettu:

  • Siiri Rantanen (joulukuu 2014)
  • Lahden kulttuuriväki (huhtikuu 2015)
  • Tangomarkkinat, Heidi Pakarinen ja taiteellinen johtaja Martti Haapamäki (heinäkuu 2015)
  • Jokerit (syyskuu 2015)
  • Keskuskauppakamari (syyskuu 2015)
  • Heikki Kovalainen (helmikuu 2016)
  • Heureka (helmikuu 2016)
  • Eddie ”The Eagle” Edwards (maaliskuu 2016)
  • Tangokuninkaalliset Erika Vikman ja Marco Lundberg (heinäkuu 2016)
  • Juha Mieto (joulukuu 2016)

Lue lisää