3.02.2017 08:32

Aurinkopaneeleilla kestävää energiaa urheilukeskukseen

Lahden urheilukeskuksen katsomon katolle asennettiin 468 aurinkopaneelia osana kaupungin ESCO-hanketta. Tilakeskus pyrkii lisäämään uusiutuvan energian käyttöä rakennuskohteissaan.

Mittava investointi urheilukeskuksen aurinkopaneeleihin osoittaa, että Lahti on sitoutunut ympäristövastuuseen, myös hiihtolajien MM-kilpailuiden järjestelyissä. Aurinkopaneelien asennus toteutettiin osana ESCO-hanketta, jolla parannettiin kymmenen Lahden Tilakeskuksen kiinteistön energiatehokkuutta yhteistyössä Siemens Osakeyhtiön kanssa. Hankkeen kokonaiskustannus oli kaikkiaan noin kolme miljoonaa euroa.

Alustavan arvion mukaan urheilukeskuksen aurinkopaneelien keskimääräinen vuotuinen sähköenergian tuotto on 110–120 megawattituntia. Aurinkoenergian tuotantoa voi seurata verkossa lähes reaaliaikaisesti Solar Edge -järjestelmällä. Aurinkosähköjärjestelmän rakentaminen kesti syyskuusta joulukuuhun 2016. Hankkeen pääurakoitsijana toimi Siemens, paneelit on valmistanut SaloSolar Oy ja paneelivoimalan toimitti Areva Solar Oy.

Tilakeskuksen tavoitteena on ottaa mahdollisuuksien mukaan käyttöön uusiutuvia energianlähteitä ja kehittää energiaratkaisujen pohjalta tulevia hankkeitaan. Useissa rakennuskohteissa on tutkittu vaihtoehtona aurinkopaneeleja ja esimerkiksi vastavalmistuneeseen Lahden Aterian aluekeittiöön asennettiin paneelit. 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva lähes 120 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Kuva: Janina Pitkänen

 

Lue lisää